EMZİK

BENİM KIZIM 3 GÜNLÜKKEN ALMAYA BAŞLADI EMZİĞİ .NEDEN DİYE SORARSANIZ ANNE SÜTÜNÜ REDDETTİ ,GEÇİŞ DÖNEMİ OLSUN DİYE VERDİM ,RAHATLATTIĞINI GÖRÜYORDUM... ARTIK EMZİĞİ BIRAKMASINI İSTİYORUM BUNUN İÇİN ARAŞTIRMA YAPTIM.ASLINDA, BİR YANDANDA BIRAKMASI İÇİN ERKEN DİYE DÜŞÜNÜYORUM.BEN ÇALIŞTIĞIM İÇİN SANKİ YANINDA YOKUMDA ONDAN MEDET UMUYOR GİBİ GELİYOR HER NEDENSE..ELİMDE DEĞİL BU KONUDA AŞIRI DUYGUSALIM BELKİDE YAPIMDAN DOLAYI DAHA 2 YAŞINA BİLE GELMEDİ DOKTORLAR 2 YAŞINA KADAR KULLANABİLİR DİYE YAZMIŞLAR İÇİM DAHA DA RAHATLADI .



TAKİP ETTİĞİM BİR SİTE VAR ORDAN GERÇEKTEN ÇOK FAYDALI BİLGİLER EDİNİYORUM. BU SİTEYİ DR .VELİ KARABUĞA HAZIRLAMIŞ. SİZİNDE FAYDALANACAĞINIZ BİLGİLER OLDUĞUNDAN EMİNİM ...



ŞİMDİ EMZİK KONUSUNA GELELİM...



Emzikkolik" bebeklere dikkat
Bebeğiniz onu kendi haline bıraktığınızda ya da keyifsizlendiğinde hemen ağlamaya başlıyor. Ancak her dakika yanında olamayacağınız için onu sakinleştirecek tek çareyi emzik vermekte buluyorsunuz.
Sanıldığının aksine 2 yaşına kadar bebeklerin emzik kullanması bir davranış bozukluğu değildir.
Emzik kullanımında dikkat etmeniz gerekenler...
Emziğin şapkası (emzik ile halka arasındaki düz parça) sert bir malzemeden yapılmalı ve üzerinde havalandırma delikleri bulunmalı.
Özellikle diş çıkartan bebekler kauçuk emzik kullanmalı. Ancak kauçuk emziklerin formu, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.
Silikon emziklerin formu kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karşı dayanıklı olmadıkları için silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygundur.
Damaksız emzikler özellikle bir yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilirler. O yüzden bu tür emzikler bir yaşından sonra kullanılmamalı.
Damaklı emzik ise daha elips ve yukarı doğru kıvrık olan anatomik yapısı sayesinde 2-3 yaş arasında bile rahatlıkla kullanılabilir. Damağa tamamen adapte olduğundan, herhangi bir deformasyona neden olmaz.
Yapılan araştırmalar bebeklerin yüzde 85’nin birinci aydan itibaren emzik kullandığını ortaya koyuyor. Emzik sayesinde üzerindeki gerilimi atan bebek sakinleşerek uykuya daha rahat dalıyor. Olumlu olarak araştırmalar gösteriyor ki emzik prematüreler ve sancılı bebekler için faydalı. Buna karşın uzamış emzik kullanımı, kulak enfeksiyonu riskini artırıyor, ağız yapısına zarar veriyor, dişlerin yerleşimini bozabiliyor, bazen konuşma problemlerine yol açabiliyor ve ön dişlerin zedelenmesi riskini artırıyor.
Emme hareketi bebekler için başlı başına bir memnuniyet kaynağı. Bunun için ondan vazgeçmek birçok bebek için dünyanın en zor işi. Çocuğun 2 yaşından sonra mutlaka emmeye ihtiyaç duyması onun bebek psikolojisinden çıkamadığını
Bebeğiniz iki yaşını geçti ama emzik hala onun en iyi arkadaşı. Hatta o kadar ki, ağzında sürekli emzik olduğu için ne doğru düzgün konuşuyor ne de yaşına uygun bir sosyalleşme sergiliyor. Böyle bir durumda endişelenmeniz ve onu bir an önce emzikten kurtarmaya çalışmanız çok doğru. Ancak bu oldukça zor bir süreç. Bu süreçte onunla savaşmak yerine, uzlaşmayı seçmeli ve ona ilgiyle yaklaşmalısınız. Bunun için kendinizce yöntemler geliştirebilirsiniz. Ancak emziğe acı biber sürme gibi onu rahatsız edecek ve size olan güvenini sarsacak davranışlarda bulunmamanızda fayda var. Emzik bırakmak da tıpkı tuvalet eğitiminde olduğu gibi aşama aşama gerçekleşir.

Bunun için dikkat etmeniz gereken hususlar şunlar:

Zamanlamayı doğru yapın Bebeğinizin yaşamında tuvalet eğitimi, yeni bir kardeş gelmesi, bakıcı ile ilk defa tanışma gibi yeni gelişmeler yaşandığında ya da kendi hayatınızda ev, iş değişikliği, boşanma, ölüm gibi stresli zamanlarda emzik bıraktırmayı kısa bir süre için erteleyin. Yanlış zamanlama tüm emeklerinizin boşa gitmesine neden olabilir.

Kullanım alanını sınırlayın Emziği istediği zaman değil de sizin belirlediğiniz zamanlarda kullanmasını sağlayın. Örneğin büyüdüğünde sadece uykudan önce veya evdeyken emzik kullanmasını önerebilirisiniz. Bu engellemeyi de onunla konuşarak ve ikna ederek yapın.

Farklı rahatlama yöntemleri bulun Eğer bebeğiniz emziği sadece rahatlama amaçlı kullanıyorsa ona farklı rahatlama yöntemleri tavsiye edin. Kendini huzursuz hissettiği zamanlarda hemen emziğine sarılıyorsa siz ondan önce davranın ve emziğine ulaşmadan onu kucaklayın. Ona şarkı söyleyin onunla oyunlar oynayın. Boya kalemleri, oyun hamuru ya da su oyunları dikkatini ve stresini dağıtabilecek diğer rahatlama seçenekleri olabilir.


Ona büyüdüğünü hissettirin Bebeğinizin emme alışkanlığını “bebekçe” diyerek geçiştirmeyin ve tuvaleti kullanmak, gömleğinin düğmelerini iliklemek gibi büyük çocuk davranışlarını ön plana çıkararak ona büyüdüğünü hissettirin. Büyümüş olması ne kadar takdir edilirse bebeklikten kalma alışkanlıklarını terk etmesi de o kadar kolay olacaktır.


Sakın aç ve uykusuz bırakmayın Aç ve uykusuz bir bebek değişimlere kapalı ve yeni şeyler öğrenme yeteneğini kaybetme eğilimindedir. Böyle bir zamanda tanıdık bir arkadaşa döner; en başta da daima elinin altında olan emziğe. Bunun için bebeğinizin emziğe olan gereksinimini azaltmak için yeteri kadar doyduğundan ve dinlendiğinden emin olun.


Emziği deforme edin Emzikte yapacağınız küçük değişiklikler bebeğinizin eskisi kadar zevkle emmesine engel olabilir. Bunun için yapabileceğiniz ilk şey emziğin plastik kısmına iğneler batırarak havasını almaktır. Ucunu kesmeniz de aynı sonuca ulaşmanızı sağlayabilir.


Sonuç değişmediyse...Eğer tüm çabalarınıza rağmen bebeğinizi emzik kullanmaktan alıkoyamadıysanız daha fazla üzerine gitmeyin. Uyguladığınız yöntemleri tekrar gözden geçirip nerede yanlış yaptığınızı bir düşünün.

Bebeğinizi en iyi tanıyan kişi siz olduğunuz için onun isteklerine ve ruh haline uygun çözümleri en iyi siz keşfedebilirsiniz.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

bende efe için kullandım ve hala kullanıyorum emzigi.ama sadece uyurken alıyor efe.yani şuan için bir sorun yok gibi geliyor bizim için.

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Ne kadar güzel bir bilgi..
Çocuğum yok ama çok merakla okurum böyle şeyleri.
Doktor en doğrusunu söylemiş.
Bir dene istersen.Üzme kendini bilki bu çocunun iyiliği için.
Sevgiler

Yorum Gönder