-Sevgiyle büyütün.Bebeğinizi her zaman kucaklayın,okşayın ve sevin.Annenizinde size aynı şekilde baktığını unutmayın.Sabır ve sorumluluktur gerekmektedir.Sağlıklı ve başarılı bir insanın sevgiyle büyüyen çocuklar olduğunu unutmayın
-Alt temizliği:2-3 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.Kaka yaptığında hiç bekletmemeniz gerekir.En ideal temizlik ılık suda poposunu yıkamak ve iyice kurulamaktır ya da ılık suya batırılmış pamukla temizleyebilirsiniz.Eğer oda sıcaklığı uygunsa 3-5 dk altını açık bırakarak havlanmasını sağlayabilirsiniz özellikle pişik varsa bunu yapmalısınız.Koruyucu kremler kullanın.
-Göbek bakımı:Annelerin en endişelendiği konudur.Dokunursam acırmı, kanamı gibi tedirginlikler yaşanır.Orda bulunan damarlar bir kaç saat içinde kapanırlar.Günde düzenli plarak 3-4 kez mandalı yavaş hareketlerle sağa sola yatırarak 70 lik alkolle pansuman yapılmalıdır.4-12.günde göbek düşer.Göbek düştükten sonra 10 gün ince sızıntı şeklinde kanama olabilir.10 sonra hala kanama görülüyorsa doktoruna başvurmak gerekir.Bunu önlemek içinde K vitamini yapılıyor doğar doğmaz.
-Pişik sorunu:Anne sütüyle beslenen bebekler günde 4-8 defa kaka yapabilirler Bazen 2 günde birde olabilir.Pişik sorunu bezin tam temas ettiği yerlerde kızarıklık ve minik su toplamaları şeklinde olur.Uzun sürmemesi gerekmektedir açık yaraya dönüşebilir ve bakteri enfeksiyonlarıda eklenebilir.O yüzden bezini sık değiştirilmeli kaka yaptığında bekletilmemeli,bez bölgesi havalandırılmalı,koruyucu kremler sürülmeli.
-Banyo:İlk olarak hemşireler yıkar bebeği.2-3 . günde başlanabilir bebeği yıkamaya.Göbek bebeği yıkamaya engel değildir. Yıkanma sonrası göbek hemen kurulanmalı alkol ile temizlenmelidir.Ev ısısı 22-24 derece olmalıdır.Suyun ısısı kendi dirseğinizi yakmayacak şekilde olmalıdır.
-Kulak temizliği:Sadece kulak kepçesindeki çıkan kirleri temiz bir tülbentle ile alınması ile yapılır.Zaten banyo sonrasında kulak içi kirleri kulak kepçesine akmaktadır ariyetten temizlemeye gerek yoktur zarar verilebilir.
-Tırnak bakımı:Bebeğin ilk oyuncağı elleridir. 1 haftadan sonra eldiven takılması önerilmez.Bebeklerin tırnakları çabuk uzar onun için sık sık kontrol edilmelidir. Kendisine zarar verebilir.En rahat kesim banyodan sonra yapılandır.Huzursuz cocuklarda derin uykuda kesin.
-Burun temizliği:Banyodan sonra bebek hapşurarak burnunu temizler Ancak diğer zamanlarda tıkanıklık hissederseniz serum fizyolojik damlatarak hapşırtabilirsiniz.
-Konak:Saç diplerinde ,kaş üstünde ve kulak arkasında olabilir.İlk başlangıçta kırmızılık,pullanma gözükür.Sonra sarı-gri tabakaya dönüşür.Nedeni tam olarak bilinmez hormanal değişiklikler sonucu yağ bezlerinin aşırı çalışması veya bir mantar türü neden olabilir.Önlemek için bebeği sık yıkamak,banyo sonrası yumuşak bir bebek fırçası ile saçlarını fırçalamak gerekir.Eğer tabakalar oluşmuş ise banyo öncesi badem yağı sürülebilir.Buna rağmen düzelmez ise doktorunuza başvurun.
-Sarılık:Bebeğinizin rengine dikkat etmeniz gerekir.3. günde rengi hafif sarı olabilir.Gün ışığında beyaz çarşaf üzerinde baktığınızda bacaklarına kadar bir sararma görürseniz mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.Sarılık nedenler;Fizyolojik sarılık:Yeni doğan bebeklerin yarısından fazlasında bu sarılık görülür 3. günde sararmaya başlar 5. günde artar en geç 2. haftaya kadar azalır.Beslenme yetersizse sarılık oluşur.Bebeğin beslenmesi ile sarılık düzelir.Anne sütüne bağlı sarılık:4-7. günde olur.3-10 gün sürer .Israrla sürerse 24 saat anne sütüne ara verilir bu arada mamayla beslenir 24 saatin sonunda tekrar anne sütüne dönülür ve sarılık ortadan kalkar.Önlenmesi sık aralıklarla emzirmek yada beslemek gerekirki vücuttan kolay atılsın.Geceleri 3 saatte bir beslemelisiniz.
-Bıngıldak:Kafatasının önünde bulunan baklava biçiminde kafatasına göre daha yumşak bir yapıya sahip olan bölgedir.Bu bölgeye dokunmak güvenlidir.Bıngıldağın amacı beynin hızlı büyümesini sağlamaktır.Genellikle bebek12-18 aylık oldumu kapanır.
-Göğüslerde şişme:İlk haftasında sıkça görülür.Annedeki hormonların bebeğe geçmesi ile oluşur.Kesinlikle meme uçlarını sıkmamalı ve oğuşturmamalısınız.Enfeksiyona neden olabilirsiniz.
-Bacaklar:Bebekler anne karnında bağdaş kurdukları için doğduklarında bacak kısımları eğri olabilir bu yürümeye başladığı zaman kendiliğinden düzelecek bir durumdur.
-Kolik:Gaz sancısıdır.İlk 3 ayda yoğun olarak yaşanır.Günün belli saatlerinde ağlama nöbetleri şeklinde kendini gösterir.Mide bağırsak sisteminin adaptasyon sorunudur.Sürekli ayaklarını karnına çekerek ağlama ,devamlı emme isteği,kucakta kalma cabası koliğin göstergesidir.Sabırlı olmak gerekir.Annenin gaz yapan yiyecekleri yememesi gerekir.Doktor tavsiyesi ile bazı gaz giderici ilaçlar kullanılabilir.Bunun bir hastalık olmadığını 3 . ayda biteceğini düşünmek sizi rahatlatacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder