DOMUZ GRİBİ

DOMUZ GRİBİ (SWİNE İNFLUENZA) NEDİR?

Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikrorganizma olan influenza tip A virüsünün H1N1 alt grubunun insanlarda oluşturduğu akut solunum yolu hastalığıdır.
Virus şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak, 8 Nisan 2009’da Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirimlerine göre çok sayıda ülkede domuz gribinin insanlarda da görüldüğü doğrulandı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WORD HEALTH ORGANİZATİON) NE DİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü Acil Komitesi bu konuda ilk olarak 25 Nisan 2009 tarihinde toplantı yaptı. Komite, ABD, Meksika ve Kanada için A/H1N1 domuz gribi salgınlarının bulunduğunu kabul etti. Komite raporunda ayrıca, başka ülkelerde de yayılmanın mümkün olabileceğini belirtti. Salgının kontrolü ve hafifletme önlemleri görüşülmeye devam etmektedir.Kurul Genel Direktörü uluslararası seyahat kısıtlaması önerilerinin olmadığını belirtti ve Uluslararası Sağlık Yönetmeliği kapsamında, tüm önlemlerin yerel alınmasının uygun olacağını vurguladı.

GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER

ABD, Mexico, Kanada, İspanya, İngiltere, Yeni Zelanda, İsrail.
Özellikle bu ülkelere ziyaret yapmış ya da yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Türkiyede, Sağlık Bakanlığ'ının hava alanlarında kontrolleri artırması ve danışma hattı oluşturması suretiyle önlemler alınmıştır.

BELİRTİLER

· Klinik belirtileri gribe benzer.
· Virüs akcigerleri, burnu, boğazı ve bronşları etkiler.
· Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vucut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklinde kendini gösterir.

Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken, bazı vakalar da ölümle sonuçlanabilmektedir.

Ancak untulmamalıdır ki, bu belirtiler sadece grip ya da domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Zatürre, nezle, bronşit gibi sık görülen ve solunum yoluyla bulaşan diğer hastalıklar da benzer belirtiler gösterebilir.

BULAŞICILIK

· İnsanlar domuz gribini ilk olarak enfekte domuzlardan almaktadır.
· Domuz gribi insandan insana damlacık enfeksiyonu biçiminde, öksürük ve aksırıkla yayılır.
· Dokunma ile virüs bulaşmaz.
· İyi pişmiş domuz eti ve domuz ürünleri tüketiminin enfeksiyon açısından herhangi bir bulaştırıcılığı görülmemiştir.

Domuz gribi virüsünün hayvandan insana bulaşma evresinden sonra, genetik yapısını değiştirerek insandan insana bulaşır hale gelmesi, enfeksiyonun dünya üzerinde hızla yayılmasına yol açabilmektedir. Pandemi adı verilen bu durumun, çok sayıda ülke ve yerleşimde salgınlara ve toplu ölümlere yol açması olasılığı vardır.

ÖNLEMLER VE KORUNMA

Şu ana kadar elde edilen bulgulara göre; genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan olabildiğince kaçınılması yeterli önlemlerdir.

En etkili önlem el yıkamadır. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve mendili atın. Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir.

Hastalık insandan insana hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı için, hasta kişilerle temastan kaçınmak gerekir. Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak virüslerin eller yoluyla yayılmasına neden olabilir. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltır.

Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.

Domuz gribinin koruyucu aşısı yoktur. Yapılan grip aşılarının da koruyucu etkisi söz konusu değildir. Tedavi, belirtilere göre sağlık ekipleri tarafından planlanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması yoktur.

Pek çok hasta, bir iki hafta içinde tedaviye gerek kalmadan kurtarabilir. Ancak, çok genç veya yaşlı olan ya da önemli sağlık sorunları bulunan kişilerde ciddi komplikasyonlar gelişerek ölüm gerçekleşebilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder