HADIRELLEZ

Bugün 5 mayıs yarın Hıdırellez yani bahar geldiiii:))) bu gece dilek tutucam gül ağacım yok olsun bende balkona saksıma koyucam dileklerimi .Ne kadar inanıyosunuz bilmiyorum ama ben bu gecede dilek tutmayı çok seviyorum çocukluğumdan beri çocukluğumdada dilediklerimi çizer pencereye koyardım Allah'ım hepsini kabul etti çok şükür....





6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığını gösteriyor.





Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:


* Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder.


* Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.


* Dertlilere derman, hastalara şifa verir.


* Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.


* İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.


* Uğur ve kısmet sembolüdür.


* Mucize ve keramet sahibidir.





Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.Ve aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar.





Hıdır Ellez efsanesi;


Rivayete göre, Hızır Aleyhüsselam, İlyas Aleyhüsselam ve iskender-i Zülkarneyn, birlikte (Ab-u Hayat) aramaya çıkmışlar. Ve bir müddet sonra “Karanlıklar ülkesine dalmışlar”. Hızır ve İlyas Ab-u hayat suyunun kaynağını bulup içmişler. Fakat iskender’e söylememişler. ( Hızır’ın suyu benem / Ab-ı Hayat Bendedir / Kevserden İçen gelsin./ Kadru berat bendedir). Hızır ve İlyas’ın sağ olduğuna ve yaşadığına inanılmaktadır. Hızır karada, İlyas da denizde, yardıma muhtaç olanlara, car diyenlerin (imdat isteyenlerin) carına yetişirler.
Nuh peygamberin gemisinin fırtınaya tutulduğu, yeryüzünü suların kapladığı, tufanda, gemide ki insanların fer yad edip “ya Hızır bizi kurtar” diye dua ettikleri söylenir. Güvercin, (Aslında karga ) ağzında zeytin dalı ile gemiye döndüğünde karanın yaklaştığı, suların da çekilmesiyle insanların karaya çıktıklarına inanılır.Bu anın anısına her yıl 3 gün Hızır Orucu tutulur.
Yine rivayete göre Hızır ile İlyas yılda bir defa (6 Mayıs gününün gecesi), bir gül ağacının dibinde buluşurlar. O nedenle de her yıl 6 Mayıs Hıdır Ellez (hızır-İlyas) günü olarak kutlanır
Bu İnanç Musevilik ile İslam geleneklerinin ortak yönlerinden birisidir. Anadolu da ’ da halk geleneklerinde yaşamış olan Hıdır Ellez ‘in İnsanların arasına karışarak mucizevi yardımlarda bulunduğuna her zaman inanılır. “ Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez” veya “Hızır gibi yetişti” gibi söylemler hala kullanılmaktadır.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

biz küçükkeken agaçların altına istedigimiz şeylerin resimlerini çizerdik taşlarla.oldumu dileklerim hiç hatırlamıyorum ama çok severim hıdırellezi ben.ve hep dilek tutarım.

gullesu dedi ki...

bakalım bu aksamda tutucaz olacakmı dıledıklerımız.İnşallah allahım kabul eder dileklerini eylemcım

Yorum Gönder