EMZİREN ANNELERE BİRKAÇ ÖNERİ

Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, ayrıca emzirme eğitimi ile birlikte meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için gerekli egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için doğumdan önce mutlaka bir çocuk hekimine gitmelisiniz.

Sütünüzün gelmesini beklemeden ve kesinlikle şekerli su vermeden, bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde mutlaka emzirmelisiniz.

Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yenidoğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.

Emzirmeden önce veya sonra ticari mama, inek sütü ya da başka gıdaların verilmesi, bebeğin aldığı süt miktarını azaltır. Bu durum da daha az süt gelmesine neden olur. Bu tür ek gıdalara, bebek 4-6 aylık olmadan başlamamak gereklidir.

Başkaca sıvılar vermek için biberon kullanılmamalıdır, bebeğin meme emmesini tümüyle kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme şekli meme emilmesinden daha farklı ve kolay olduğu için biberonu tercih etmelerine neden olabilir.

Anne bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de özel bir önem göstermelidir. Emziren anne, günde en az iki litre sıvı, en az iki bardak süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini yemelidir.

Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir.

Bol bol sebze ve meyve ihmal edilmemelidir.

Ayrıca sütünün az geldiği düşüncesinde olan annelerin şekerli gıdalardan (pekmez, bal, reçel gibi) daha fazla tüketmesi tıbben tam kanıtlanmış olmamakla birlikte faydalı olacaktır.

Emziren annenin ruhsal yönden desteklenmesi, huzurlu bir ortam sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede önemlidir.

Her emzirmede, bir önceki beslenmede en son verilmiş memeden başlanmalıdır.

Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme yaklaşık 20-30 dakika sürmelidir.

Çünkü bazı bebekler uykulu iken daha rahat emzirilirler.Diğer besinler bebeğe,biberonl(su vb)

Yalancı meme kullanılmamalıdır.Biberon ve yalancı meme,bebeğin anne memesini tutmasını güçleştirebilir.

Bebek süt gelmeyen memeden emmeyi reddediyorsa,meme emerken bebeğe ağzının kenarından damlalıkla süt verilerek memede kalması sağlanmalıdır.

Anne sütünün arttırılması için annenin sabretmesi ve çaba göstermesi çok önemlidir.Anne sütünün artması için gereken süre çok değişkendir.Eğer bebek anneyi sürekli emerse ve diğer ek gıdalar biberon yerine damlalıkla verilmeye devam edilirse sütün arttırılması birkaç gün içinde gerçekleşir.

Anne bebeğini düzenli olarak emzirmeli emziremediği durumlarda mutlaka sütünü düzenli olarak üç saatte bir sağmalıdır

0 yorum:

Yorum Gönder